Anno 2014 willen we allemaal bereikbaar zijn. De mobiele telefoon is onze grootste vriend. We staan ermee op en we gaan ermee naar bed. En dus nemen we hem ook mee in de auto. Iedereen weet wel dat mobiel bellen tijdens het autorijden niet zomaar mag. De kans op ongelukken wordt daarmee vergroot. Daarom kan je beter een handsfree carkit in je auto installeren. Of is dat ook niet zo’n goed idee?

Boete bellen in de auto verhoogd

Ook dit jaar is de hoogte van de boete voor mobiel bellen achter het stuur niet mals: 240 euro maar liefst. Even een berichtje sturen of je status op Facebook checken is er ook niet bij. Omdat niet goed is vast te stellen of je nu wel of niet belt, geldt over het algemeen: een telefoon in de hand is een boete. Natuurlijk alleen als je achter het stuur zit. Op de passagiersstoel is het gebruik van een mobiele telefoon gewoon toegestaan.

Bellen zonder boete: handsfree

Gelukkig bestaat er een manier waarop we nog gewoon kunnen bellen achter het stuur. Ooit iemand vrolijk pratend achter het stuur gezien, terwijl hij alleen in de auto zat? Grote kans dat hij een carkit gebruikt. Met een carkit wordt handsfree bellen gemakkelijk gemaakt. Plaats je telefoon in de houder en bellen maar. En het mooiste is: je riskeert geen boete.

Bellen tijdens het rijden maakt minder alert

Toch blijven onderzoekers vraagtekens plaatsen bij het bellen in de auto. Ook al bel je handsfree, je wordt toch afgeleid van je hoofdbezigheid: dat is nog altijd autorijden. Afhankelijk van het soort gesprek blijkt dat bellende mensen langzamer gaan rijden, minder alert zijn op de weg en later remmen dan normaal. Daarom wordt aangeraden: handsfree bellen mag, maar houd het kort. En bewaar de zwaardere gesprekken voor op de parkeerplaats.